طراحی
پس از انجام دقیق محاسبات، واحد مهندسی کتیبه ایساتیس با هدف ارائه نتیجه عملکردی و بدون نقص، زیبایی بصری مصالح و تجهیزات در نصب واجرا و هماهنگی فضا با ذات مجموعه؛ شروع به طراحی بهترین فرم و مقیاس موارد زیر میکند:
معماری
در معماری اهمیت بخش طراحی به خوبی جلوه میکند زیرا این بخش باید طبق سلیقه کارفرما و کاربر، موقعیت جغرافیایی، کاربری فضا، سبک مورد نظر و بسیاری از نکات دیگر مورد طراحی قرار بگیرد.
اصلیترین موارد تاثیرگذار و مورد بحث شامل موارد زیر هستند:
- فضابندی و طراحی فضا
باتوجه به کاربری و ابعاد فضای مورد نظر، طراح فضاهای داخلی را در آن مشخص کرده و به نکاتی مثل نیازهای کاربران و کارفرما، گردش جمعیت، چیدمان تجهیزات و وسایل هر فضا توجه میکند تا از انتخاب مکان درست فضا با داشتن دسترسی مناسب اطمینان حاصل کند.
- ارزش کاربری
با توجه به استفادهای که از یک فضا میشود، مکانی که سازه قرار دارد، کاربران فضا در آینده، هزینه ساخت و غیره ارزش کاربری یک فضا مشخص میشود که طراح معماری باید با توجه به ارزش کاربری یک فضا را طراحی کند.
- زیبایی
زیبایی در طراحی معمارانه با اصول و عناصری که موجب جذب و تحت تاثیر قرار دادن مخاطب میشوند تعریف میشود این اصول شامل: تناسب، رنگ، فرم، بافت، نور، فضای عمومی و… میباشد. جانمایی تجهیزات و تاسیسات اگر بدون توجه به اصول زیبایی شناسانه صورت گیرد تمام طراحیهای انجام شده در بخشهای دیگر را زیر سوال میبرد.
- هویت فضا
هر مکانی با توجه به نوع کاربری یک هویت و جایگاه مشخص دارد که قطعا در بخش طراحی باید به آن توجه شود. این هویت میتواند بر سبک معماری و ساختمانسازی تاثیر بگذارد بنابراین یک طراح باید تسلط کامل بر هویت یک بنا داشته باشد تا به صورت اصولی آنرا طراحی کند.
- ساختار پایدار
طراحی سازههایی که در بازه زمانی طولانی حداقل تعمیر و خسارت را به دنبال داشته باشند تا از همه لحاظ برای کارفرما و کاربر مناسب باشند.
سازه
در بخش طراحی سازه، مولفهها و اجزای مختلفی طراحی میشوند که به طور کلی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پی
طراحی پیهای سطحی و عمیق که بار سازه را به زمین منتقل میکنند.
- فریم سازهای
طراحی تیرها و ستونها که وزن سازه را تحمل میکنند و به پایداری سازه کمک میکنند.
- دیوارهای برشی
طراحی دیوارهایی که به مقاومت در برابر بارهای جانبی (مانند باد و زلزله) کمک میکنند.
- سقفها
طراحی سیستمهای سقف، شامل تیرچهها و دالها که بار را توزیع میکنند و فضای داخلی را شکل میدهند.
- سیستمهای بارگذاری
طراحی سیستمهایی که بارهای قائم، جانبی و پیچشی را مدیریت میکنند.
- مفاصل و اتصالات
طراحی اتصالات بین اجزا مانند جوش و پیچ که استحکام ساختار را تضمین میکنند.
- کاهش ارتعاشات
طراحی سیستمهایی برای کنترل ارتعاشات ناشی از بارگذاری دینامیکی یا محیطی.
- ایمنی در برابر حریق
طراحی ویژگیهایی که از سازه در برابر حریق محافظت میکند.
- طراحی بهینه
تحلیل و بهبود طراحی برای صرفهجویی در مواد و هزینه.
تأسیسات مکانیکی و تهویه
در بخش طراحی تهویه و تأسیسات مکانیکی سازه برنامهریزی، طراحی و اجرای سیستمهای تهویه مطبوع و تأسیسات مربوط به مکانیک صورت میگیرد. این بخش شامل موارد زیر است:
- تهویه مطبوع
طراحی سیستمهایی برای بهینهسازی کیفیت هوا و تنظیم دما در فضاهای داخلی است که استفاده از ابزارهای تهویه طبیعی مثل در و پنجره در این بخش اهمیت زیادی دارد.
- سیستمهای گرمایش
انتخاب و طراحی سیستمهایی مانند رادیاتور، پکیج و گرمایش از کف برای تأمین گرمایش مورد نیاز ساختمان.
- سیستمهای سرمایش
انتخاب و طراحی انواع سیستمهای سرمایشی: شامل کولرهای گازی، چیلرها و یا سیستمهای HVAC
صدابندی و اکوستیک
طراحی صدابندی و اکوستیک در سازه به منظور کنترل و مدیریت صدا در فضاهای داخلی و بیرونی ساختمان انجام میشود؛ این طراحی شامل بهرهبرداری از اصول و مواد مختلف برای کاهش نویز، کنترل پژواک و بهبود کیفیت صوتی است.
برق و الکترونیک
طراحی بخش برق و الکترونیک در سازه شامل برنامهریزی، طراحی و اجرای سیستمهای برقی و الکترونیکی در ساختمانها و سازهها است. این طراحی نقش حیاتی در تأمین انرژی، روشنایی، ارتباطات، ایمنی، و اتوماسیون ساختمانها دارد.
طراحی مدارها برای بهینهسازی مصرف انرژی، توزیع بینقص برق و بارالکتریکی لازم است همچنین توجه به سیستمهای اضطراری و پشتیبانی، سیستمهای ایمنی و راههای ارتباطی از مهمترین بخشهایی است که طبق استانداردهای سازه در این بخش انجام میگیرد.
صوت
طراحی صوتی به فرآیند ایجاد و مدیریت پیچیدگیهای صوتی در فضاهای مختلف از جمله ساختمانها، اتاقها و محیطهای عمومی اشاره دارد. این طراحی شامل جنبههای مختلفی است که به بهبود تجربه شنیداری و ایجاد محیطهای صوتی مؤثر میباشد. اجزای کلیدی طراحی صوت موارد زیر هستند:
- طراحی فضا
بهرهبرداری از معماری و طراحی داخلی باتوجه به فرم و هندسه فضا که با عواملی مثل ارتفاع سقف، نوع مصالح و چیدمان مبلمان میتواند بر ویژگیهای صوتی تأثیر بگذارد و به کیفیت صوتی و تجربه شنیداری کمک کند.
- سیستمهای صوتی
طراحی و انتخاب سیستمهای صوتی متناسب با نوع فضا که این سیستمها شامل انواع بلندگوها، میکروفنها، و دیگر تجهیزات صوتی هستند و همچنین تعیین نقاط نصب مناسب برای تجهیزات صوتی به منظور پخش یکنواخت و باکیفیت صدا.
- کنترل صدا
این بخش شامل طراحی سیستمهای اکولایزر برای تنظیم و متعادلسازی فرکانسهای صدا در محیط مورد نظر میباشد.
نور
طراحی نور یکی از مهمترین عناصر در زیباسازی و ایجاد جذابیت در فضاهای مختلف است و از آنجا که شدت، سبک نور، میزان گرمی و سردی نور و … در حس مخاطب از فضا تاثیر زیادی دارد در نتیجه نورپردازی باید به طور کاملا تخصصی و حرفهای طراحی شود.
از مهمترین عواملی که باید در طراحی نور رعایت شود شامل موارد زیر هستند:
انتخاب منبع نوری مناسب متناسب با فضا و کاربری
مشخص کردن میزان و شدت نور مورد نیاز برای هر فضا
طراحی رنگ و زاویه نور برای ایجاد جلوههای مختلف
طراحی مکان و نحوه نصب چراغها و سیستمهای روشنایی
در نظر داشتن روشهای کنترل و تنظیم نور برای افزایش کارایی و صرفهجویی انرژی
توجه به اصول ایمنی و استانداردهای مربوط به نورپردازی
پس از اتمام طراحی، انتظار میرود:
– طرح به طور کامل اجرایی باشد.
– نقشهی هر بخش از جمله صدابندی و آکوستیک، تأسیسات مکانیکی، برق، نور، معماری داخلی و… ارائه شود.
– سناریوی مبلمان و تجهیزاتی مانند نور، برق، صوت، تصویر و… ارائه شود.