ساخت و اجرای سینما
مقدمه:
ساخت و اجرای سینما بهعنوان یک مکان فرهنگی از این جهت اهمیت دارد که این مکان قلب ارتباط مردم با هنر است؛ به همین دلیل آگاهی و رعایت ضوابط ساخت، طراحی و تجهیز سالن سینما قبل از تأسیس آن حیاتی است. در این مقاله قصد داریم شما را با این اصول و ضوابط آشنا کنیم پس با ما همراه باشید.
تاریخچه ورود سینما به ایران (اولین سینمای یزد + پرمخاطبترین سینما)
آغاز سینمای ایران با ورود نخستین دستگاه سینماتوگراف در سال ۱۲۷۹ شمسی توسط «مظفرالدین شاه» رقم خورد. اولین سالن سینمای ایران در سال ۱۲۷۹ به نام “سینما سولی” توسط کاتولیکها در شهر تبریز تأسیس شد؛ اما به خاطر دسترسی نداشتن به فیلمهای جدید در سال ۱۲۹۵ تعطیل شد.
نخستین سینمای عمومی ایران توسط «میرزا ابراهیمخان عکاسباشی» در سال ۱۲۸۳ تأسیس شد؛ اما اولین سالن رسمی سینمای ایران در سال ۱۳۰۵ با عنوان “سینما ایران” در تهران ساخته شد.
در شهر یزد، نخستین سالن سینما سال ۱۳۴۹ و پس از آن از سال ۱۳۷۶ تا ۱۳۸۳ چند سالن نمایش فیلم دیگر در شهرستانهای طبس، بافق، تفت و مهریز ساخته شدند که مورد استقبال قشر جوان این استان قرار گرفتند.
نحوه اجرای یک فیلم در سینما
اجرای فیلمها در سینما نتیجه فرایندی چند مرحلهای شامل خرید، توزیع و نمایش و پس از نمایش فیلم است. شرکتهای مختلف پخش فیلم مذاکراتی را با استودیوهای تولید و فیلمسازان ترتیب میدهند تا بتوانند حقوق توزیع فیلمها را از آن خود کنند و همچنین اکرانهای تئاتر را نیز به کمک زنجیرههای سینما تنظیم کنند.
پس از برنامهریزی، فیلمها نمایش داده میشوند. این کار با استفاده از پروژکتورهای دیجیتال و سیستمهای صوتی حرفهای روی صفحهنمایشهای بزرگ انجام میشود و علاقهمندان نیز برای حضور در این نمایشها بلیت میخرند؛ اما این فرایند به همین مراحل منتهی نمیشود. پس از اکران نیز فیلمها از طرق مختلف همچون ویدئوی خانگی، پلتفرمهای پخش فیلم یا تلویزیون منتشر میشوند و در دسترس مخاطبان گستردهتری قرار میگیرند.
مراحل ساخت و اجرای سینما
برای ساخت یک محیط عالی عمومی یا خصوصی برای تماشای فیلم نیاز به طی مراحل قانونی و فنی است که باید توسط یک تیم عالی و با تجربه صورت بگیرد. هر یک از این مراحل خود دارای ضوابط مخصوصی هستند که باید با دقت و آگاهی مد نظر قرار گیرند تا پروژه موجود دچار نقص یا کاستی نشود. این مراحل به ترتیب به شرح زیر هستند:
- دریافت مجوز ساخت
- طراحی و جانمایی فضا
- تأسیسات مکانیکی و الکتریکی
- طراحی داخلی سینما
- تجهیز سالن سینما
دریافت مجوز ساخت و اجرای سینما
افراد متقاضی برای ساخت سالن سینما در مرحله اول باید بدانند که نوع کاربری زمین مورد نظرشان برای ساخت سینما چیست و پس از آن برای دریافت مجوز ساخت آن زمین اقدام کنند. دریافت مجوز برای ساخت و اجرای سینما ضروری و نیازمند طی مراحل زیر است:
- انتخاب زمین مناسب
ابتدا باید زمین مناسبی که با الزامات “آییننامه سالنهای نمایش فیلم” سازگار باشد را انتخاب کنید.
- تهیه مدارک مورد نیاز
باید مدارک مورد نیاز شامل تصویر سند مالکیت زمین، کپی اساسنامه شرکت، کپی مدرک تحصیلی، گواهی عدم اعتیاد و کپی سند مالکیت یا اجارهنامه را تهیه کنید.
- تهیه طرح توجیهی
این طرح یکی از مستندات مهم حاوی تمام سرفصلهای مهم پروژه است که جوانب مختلف آن را به نهاد مربوطه بازتاب میکند.
طراحی داخلی و تجهیزات آن
طراحی داخلی سینما شامل آکوستیک، صفحهنمایش، نحوه چیدمان صندلیها، گیشه بلیط و سالن انتظار میشود که طراحی و ساخت هر یک از آنها باید از اصول خاصی پیروی کند.
- آکوستیک سینما
خطوط صوتی خوب در تماشای یک فیلم در سینما به کیفیت تجربه شما کمک زیادی میکنند. چند نکته مهم که در آکوستیک سینما اهمیت دارند شامل عایق صوتی خارجی و داخلی و خدمات و تجهیزات کنترل نویز هستند.
- صفحهنمایش بزرگ
صفحهنمایش سینما یک سطح صاف و صیقلی است که تمام نور ویدئو پروژکتور روی آن منعکس میشود و فیلم بر سطح آن نقش میبندد. میزان کیفیت تصویر پخش شده روی صفحه به جنس و بافت آن وابسته است.
- نشیمن با دید کامل
صندلیهای سالن سینما بهطورکلی از نوع تاشو هستند که با وارد کردن فشار به کف آنها بهصورت خودکار جمع میشوند. نحوه چیدمان صندلیها در سالن باید به شکلی باشد که نفرات پشت سر بتوانند دید کامل به صفحهنمایش داشته باشند.
- ورودیها و خروجیها
هر سالن سینما باید متناسب با ظرفیت خود تعدادی ورودی و خروجی داشته باشد که محل قرارگیری آنها در معرض دید تمامی افراد حاضر در سالن قرار بگیرد تا در مواقع ضروری بتوانند برای افراد داخل ساختمان قابلاستفاده باشند.
تأسیسات مکانیکی
- سیستم برق
سیستم برق سینما باید توان تأمین انرژی روشنایی، صوتی، تصویری، ایمنی و… سالن را دارا باشد و از ایجاد هر گونه اختلال الکترومغناطیسی، اتلاف انرژی، افت ولتاژ و… پیشگیری کند.
- سیستم تهویه
کیفیت هوا، جریان، تنظیم دما و رطوبت هوای سالن و جلوگیری از ورود گرد و غبار و آلودگی به سالن بر عهده این سیستم است به همین دلیل باید از دستگاههای تهویه، کولر، گرمایش، دمپر، فیلتر و… استفاده کرد.
- سیستم آب و فاضلاب
تأمین آب شرب، صنعتی، آتشنشانی و تخلیه فاضلاب وظیفه این سیستم است. لولهها، شیرها، مخازن، پمپها و حوضچهها و… برای این منظور باید با کیفیت بالا استفاده شوند تا از ایجاد هر نوع نشتی، آلودگی، فشار کم و زیاد و… پیشگیری شود.
صدابندی سالن سینما
صدابندی سینما باید به شکلی باشد که از ایجاد هر گونه صدای ناهنجار یا کاهش صدا برای مخاطبان جلوگیری کند. سیستم فراگیر یکی از مهمترین عناصر برای داشتن بهترین سیستم صوتی سینما است. برای نصب این سیستم چندین بلندگو در قسمتهای مهم و دور تا دور سالن نصب میشوند تا صدای فیلم بهصورت واقعی برای بینندگان پخش شود و حس بودن در محیط فیلم را به آنان القا کنند. برای استفاده از بلندگوهای مختلف شما باید با توجه به ابعاد و ظرفیت سینما تصمیمگیری کنید.
خدمات منحصربهفرد کتیبه در اجرا و ساخت سالن سینما
شرکت کتیبه ایساتیس بهعنوان تنها مرجع رسمی و متخصص طراحی، تجهیز و ساخت انواع سالنهای سینما، آمفیتئاتر، کنفرانس، کنسرت، استودیو و… در سال ۱۳۸۷ فعالیت خود را آغاز کرد. گستره فعالیتهای این شرکت شامل خدمات فنی-مهندسی، ساخت و اجرا، تجهیزات صوتی و نورپردازی و مشاوره و نظارت بر اجرای پروژهها میشود. مزیت ویژه کتیبه ایساتیس نسبت به همکاران کشوری خود ارائه کلیه خدمات پروژهها از دریافت زمین تا تحویل کلید به کارفرمایان است که در قالب دستهبندی چهارگانه زیر ارائه میشوند:
- طراحی و محاسبات اولیه سازه
- ساخت و ساز و انجام کلیه فعالیتهای ابتدایی پروژه
- طراحی و اجرای دکوراسیون داخلی
- تجهیز سالن بهصورت کامل
کلام آخر:
در این مقاله بهطور مفصل درباره ساخت سینما و جزئیات مربوط به آن صحبت کردیم. طراحی و تجهیز سالن سینما روندی پیچیده و تخصصی است که به تیمهای مجرب و حرفهای نیاز دارد؛ بنابراین برای موفقیت این پروژه فرهنگی هنری بهترین کار ممکن سپردن آن به مهندسان مطمئن و باسابقه است تا در نهایت نتیجهای کامل و بینقص را به شما ارائه دهند.